Afgelopen jaar is de Rechtbank Amsterdam opgeleverd. Een markant gebouw, waarin de publieke zaak voorop staat. Een gebouw met allerlei stromingen van personen, met een open karakter door grote ramen en ruime foyers. Ontworpen door het consortium New Amsterdam Court House (NACH) – waarin Huygen via zustermaatschappij ABT een bijdrage mocht leveren. Het gebouw is recent uitgroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar in de categorie ‘Identiteit en Icoonwaarde’. Graag vertellen we iets meer over onze bijdrage aan de grootste rechtbank van Nederland.
Het consortium NACH is een samenwerking tussen Macquarie Capital, DVP, KAAN Architecten, Heijmans, Facilicom en ABT – deze laatste is een zustermaatschappij van Huygen binnen moedermaatschappij Oosterhoff. ABT heeft Huygen gevraagd te ondersteunen op het gebied van elektrotechniek en ICT-netwerken.
De rechtbank vereiste een complex ontwerp. Het gebouw is 10 etages hoog, beschikt over 50 zittingszalen en biedt ruimte aan 1200 medewerkers. Er zijn nogal wat partijen die gebruik maken van het gebouw: rechters, aanklagers, verdachten, verdediging, bezoekers en verslaggevers. Allerlei stromen die elkaar in sommige gevallen/zaken alleen in de rechtszaal mogen tegenkomen. Om deze scheiding te waarborgen heeft Huygen een principe-opzet gemaakt voor het digitale netwerk en het ICT-security-netwerk. Daarnaast hebben we de algemene energievoorzieningen, noodstroomvoorzieningen, de ICT-infrastructuur, de gevraagde AV-infrastructuur en de overige communicatievoorzieningen ontworpen. Deze zijn van cruciaal belang voor het functioneren van de rechtbank. Uitval betekent vrijwel altijd een verstoring van de primaire processen en daarmee van de rechtsgang, wat ongewenst is.
Wij hebben voor de kantoorverdiepingen gekozen voor een flexibiliteitsconcept met als basis de kleinst mogelijke kantoorruimte 2,7 x 3,6 meter. Werkplekvoorzieningen, dus ook de verlichting, zijn afgestemd op deze kleinste maat. Iedere 2,7 meter wordt bijvoorbeeld de verlichting handmatig in- en uitgeschakeld en op basis van afwezigheidsdetector automatisch uitgeschakeld. Wij realiseren centraal opgestelde noodstroomvoorzieningen, als onderdeel van de elektrotechnische energievoorzieningen. Bij het wegvallen van de primaire energievoorziening vanuit het openbare net worden de noodstroomvoorzieningen ingeschakeld om de preferente installaties van de rechtbank te voeden.
Uiteraard was ook beveiliging een belangrijke vereiste. Als consortium moest worden nagedacht over manieren waarop het complex kan worden beschermd. Huygen heeft de volledige energie- en noodstroomvoorzieningen, energie-middenspanning- en laagspanninginstallaties, verlichtingsinstallaties, noodverlichting en vluchtwegsignalering, ICT-infrastructuren en infrastructuur voor audiovisuele middelen ontworpen. Wij realiseren een robuust en betrouwbaar ontwerp, waarbij we alleen gebruik maken van bewezen techniek die correct is samengesteld en gedimensioneerd. Belangrijk, omdat bij de opdracht ook een onderhoudsplicht hoorde van 30 jaar. Daarbij zijn we in staat om storingen binnen de toegestane hersteltijd te verhelpen. Het gebouwbeheersysteem levert alle benodigde informatie over de status van de elektrische voorzieningen.
Als installatieadviseur denken wij graag mee van A tot Z. Binnen het consortium heerste een sfeer waarin partijen elkaar helpen, ook buiten het eigen vakgebied. Zo hebben we Heijmans geholpen bij verificatie en validatie. Huygen is ook bij deze werkwijze betrokken en heeft dus zelf ook buiten het eigen vakgebied bijgedragen. Hierbij is de vraag achter de vraag belangrijker dan de concrete opdracht voor Huygen.