Over ons

Huygen is een ingenieurs- en adviesbureau gespecialiseerd in technische gebouwinstallaties en bouwfysica. Wij willen bijdragen aan een duurzame, betere en veilige leef- en werkomgeving voor iedereen. Dit doen we door projecten te realiseren waar onze kinderen en kleinkinderen later trots op kunnen zijn

Onze activiteiten richten zich op ingenieurs- en adviesdiensten. Daarnaast verrichten we via zustermaatschappij Quake onderzoek en zetten we met innovaties zoals WorkrooM mensen aan het denken. Opdrachtgevers noemen ons niet voor niets uitgesproken en betrokken. Uitgesproken, omdat we ons krachtig opstellen en veel energie in projecten brengen. Dat zit nu eenmaal in onze natuur. In combinatie met onze grote betrokkenheid maakt dit van Huygen een gedreven partner voor eigenaren en ontwikkelaars van gebouwen.

Onze geschiedenis

1939

Oprichting van Adviesbureau ir. L.B. Huygen door ir. Leon Bartholomeus Huygen, geboren op 11 juli 1881 te Amersfoort. Hij heeft zeven kinderen, waaronder Eugéne (1916) en Leon (Onno) (1924). Dhr. Huygen was voorheen directeur van Huygen en Wessel N.V. en mededirecteur Wolter en Dros-Huygen. Dit bedrijf is later gefuseerd tot Bronswerk.

gevraagd, techniker, bekend met centrale verwarming Ir. L.B. Huygen Raadgevend Ingenieur

1945

Zoon Eugéne begint bij zijn vader en vestigt zich in een kantoor te Rotterdam.

1950 - 1957

De vestiging te Maastricht verhuist eerst naar het Koningsplein en later naar Onze Lieve Vrouweplein 16.

1964

Het 25-jarig jubileum. De naam wijzigt in Adviesburo Huygen N.V. Terugtrekking van ir. L.B. Huygen: Eugéne en Onno zijn aandeelhouders. Invoering van de 5-daagse werkweek (45 uur).

L.A. Huygen naar Khartoum (Soadan) (krantenartikel)

1964 - 1972

Hoogconjunctuur: groei. Diverse loonrondes en nieuwe vestigingen in Hoogeveen, Den Bosch en Hasselt. Het vakgebied bouwfysica wordt toegevoegd, dat bestond nog niet. In 1967 komt de heer Hans Cauberg in dienst. Het bedrijf heet inmiddels Huygen Raadgevende Ingenieurs bv.

Computer en C.V.-berekening

1972 - 1974

De naam wijzigt in HUYGEN Raadgevende Ingenieurs B.V. Het bedrijf verhuist naar de Grote Looiersstraat 24 te Maastricht. De oliecrisis raakt ook Huygen. Er volgt een inkrimping met enkele ontslagen en de kantoren in Den Bosch en Hasselt worden opgeheven. De vestiging in Rotterdam wordt verzelfstandigd. De directie wordt onder andere gevormd door Eugene Huygen, Onno blijft in Maastricht. De afsplitsing zou later bekend komen te staan als HE adviseurs.

Ingenieursbureau Huygen verhuisd O.L. Vrouwelein naar Grote Looiersstraat

1979

40-jarig bestaan. Invoering van partnerdeelname aan personeelsdag. ir. Loek Stevens (van ENCI) komt directie versterken.

Energie-specialist ir. L. Huygen (rechts) en mede-directeur Stevens

1989

Huygen viert haar 50-jarig jubileum. Afscheid ir. Leon (Onno) Huygen.

L.A. Huygen

1994 - 1996

In 1994 komt Loek Stevens (te vroeg) te overlijden. Samen met het management, waaronder Raymond Vaessen als directeur, neemt Hans Cauberg het adviesbureau over. De in 1974 afgeplitste vestiging te Rotterdam heet inmiddels HE adviseurs.

1996

Raymond Vaessen gaat in op een aanbod om directeur te worden van het huidige Wijnen Zuid. Corné Gilissen is zijn opvolger. Het bedrijf telt op dat moment 18 medewerkers. Hans geeft Corné de missie om Huygen opnieuw tot een landelijk adviesbureau met naam en faam te maken. De naam wijzigt weer: Huygen Installatie Adviseurs.

1998

Ed Vonk en Gerard Janssen komen in dienst. Zij treden toe tot het management. Jos Leenders, toenmalige technisch directeur van Huygen, is ook zeer gedreven. Hij is een grote aanhanger van de integrale aanpak. Dat slaat aan in de markt.

2012 - 2013

Ed Vonk en Gerard Janssen treden toe tot de directie. Cauberg-Huygen heeft het moeilijk en gaat failliet. Corné, Ed en Gerard ontwikkelen een strategisch plan. Binnen een maand verkoopt de curator Cauberg-Huygen (excl. Huygen) aan DPA Detachering NV. Ed en Gerard gaan in op een voorstel van Corné om als partners in te groeien. Met het in dienst nemen van Peter op ’t Veld neemt Huygen de onderzoeksactiviteiten van Cauberg-Huygen over.

2015

De kantoren te Rotterdam, Amsterdam en Zwolle worden bijeengebracht in Utrecht.

kantoor utrecht

2019

Huygen viert haar 80-jarig jubileum. De vestiging te Maastricht verhuist naar de Brightlands Chemelot Campus te Geleen.

kantoor geleen brightlands

2020

Huygen sluit zich aan bij Oosterhoff. Huygen wordt een zelfstandige werkmaatschappij binnen Oosterhoff, dat nu in totaal circa 600 medewerkers telt. Het eerder afgesplitste HE adviseurs is twee jaar eerder al onderdeel geworden van Oosterhoff.