De harmonie en het ritme waar installatieadvies en muziek elkaar vinden

Het is vandaag de Nationale Dag van de Muziek! Bij Huygen is het bekend dat één van onze directieleden en adviseurs Corné Gilissen een passie heeft voor muziek. We konden dan ook deze dag niet voorbij laten gaan zonder hier een gesprek over aan te gaan. Want we vroegen ons af: Zijn er raakvlakken tussen installatieadvies en muziek? En waar we kunnen we nog iets leren van de muziek?

Corné begon al jong met het leren van solfège en trompet spelen. Zijn passie voor muziek zit vooral in het muziek maken zoals New Orleans jazz. “als ik het hoor, kan ik het spelen.”, geeft Corné aan. Muziek vormt zich op het moment dat je het doet. Dat proces heeft iets bijzonders. Als een groep gefocust is om muziek te maken. Iets te maken wat jijzelf en omstanders mooi vinden. Dan ontstaat het. “Dat is ook te vertalen naar naar ons werk bij Huygen”, zegt Corné.  “Mensen werken samen en daar ontstaat iets. Ze nemen elkaar mee, hebben veel voor elkaar over.” Voor Corné is muziek heel belangrijk. “Ik repeteer elke dinsdagavond. Zodra ik er ben heb ik altijd direct plezier en energie. Ik doe het met vrienden en het is ultieme ontspanning.”

Overeenkomsten

Muziek is ook durf. Je pakt een instrument en anderen horen dat. Die vinden daar ook direct iets van. Je stelt jezelf dus kwetsbaar op. Samen kun je dan trots zijn op het geheel. Iedereen heeft zijn eigen rol. Mensen die kiezen voor de advisering, zij hebben een soortgelijke drijfveer. Het zijn vakmensen. Zij zijn ook op zoek naar een bepaalde bevestiging en tevredenheid. Ze werken samen en willen een resultaat zien en dat delen met anderen. Dat trekt mensen ook om als adviseur aan de slag te willen. “Wat ik mooi vind in muziek is dat je mensen echt kunt aanzetten. Als je gaat spelen en je kijkt om je heen: Ik zie dan de gezichten. Het doet echt iets met mensen.” Ook dit zie ik terug in de advisering: Je betekent echt iets voor andere mensen, helpt hen verder. Je verandert iets.

Wat we kunnen leren

Het is mooi om te zien hoe advisering en muziek elkaar raken, inspireren. Hoe het verschillend is, maar ook overeenkomsten heeft.  We vroegen Corné ook of we in onze sector nog iets kunnen leren van muziek: “De manier waarop we de techniek brengen bij de mensen die dit nodig hebben. Als je echt de interactie hebt, is het succes veel groter. Ook diversiteit speelt in muziek een belangrijke rol. Dat spreekt me aan. Je doet het samen, hebt allemaal een ander instrument en een andere rol en brengt de verschillen samen samen tot een mooi geheel. Hiermee krijg je de kans om het aansprekend te maken voor het publiek.”

Daarnaast is de structuur in muziek belangrijk. Muziekstukken hebben een begin en een einde, zijn verdeeld in maten en in frasen. Dat maakt het overzichtelijk en dat motiveert tot volhouden en afstanden afleggen, ook als het moeilijk is.

Ook harmonie kunnen we nog leren. Muziek heeft meerdere lagen. Het is een kleurrijk harmonisch geheel. Een goed advies is ook niet enkel laags. Net als een schilderij. Het heeft zoveel lagen en details dat het interessant is om van diverse kanten te bekijken, maar ook van dichtbij en veraf.

Collega(s)

Corné Gilissen
Algemeen directeur

Datum

24 maart 2023

Categorie

Algemeen