Interview met nieuwe medewerker Niels Brand

Niels Brand is op 2 mei 2022 begonnen bij Huygen als trainee technicus. Hij vertelt graag over zijn eerste maanden bij ons.

Wat is je achtergrond?
Ik heb HBO Werktuigbouwkunde gestudeerd en daarbinnen de minors Duurzame Energietechniek en Klimaat & Energie gevolgd. Voordat ik bij Huygen in dienst ben gekomen heb ik ruim 6 jaar als R&D Engineer gewerkt bij een bedrijf in Sittard dat via een thermisch proces over een membraan op een duurzame manier water zuivert.

Er leeft bij mij een enthousiasme voor duurzaamheid, klimaat, comfort en de installaties die hier bij horen. Mijn persoonlijke ervaring is “aandacht maakt alles beter”, het gaat meer dan enkel opleveren, het gaat om de mensen, het comfort en de tevredenheid.

Hoe ben je met Huygen in contact gekomen?
Ik werk via detachering. Na 6 jaar kreeg ik daar de ervaring enigszins stil te staan. Ik wilde graag een nieuwe kant op, nieuwe dingen leren, en meer doen met die ervaring dat het niet enkel om de oplevering gaat maar om de mens.

Deze vraag heb ik bij de detachering neergelegd, en deze deed een aantal suggesties, waaronder Huygen. Via een stageproject kende ik de naam Huygen al, en dankzij dit project wist ik wat men bij Huygen deed en dat dat waarschijnlijk beter bij mij zou passen. Ik heb toen ook zelf nog via internet informatie opgezocht, en ik kwam al vrij snel uit bij DYNKA en WorkrooM. Dit zijn twee onderzoeken van Huygen, waarbij alles draait om de ervaring van het binnenklimaat. Dit sloot goed aan op mijn wens meer te doen met de eindgebruiker.

Hoe ging het sollicitatieproces?
Ik ben op twee gesprekken geweest, en tijdens die gesprekken werden mijn vermoedens bevestigd. De mogelijkheid tot een meeloopdag kwam ter sprake. Via internet had ik al gezien dat voor het project DYNKA een eindsymposium werd georganiseerd, dus ik heb zelf verzocht of ik daar ook bij kon aansluiten tijdens de meeloopdag. (In DYNKA heeft Huygen onderzocht in welke mate de juiste combinatie van LED-licht en temperatuur  kan zorgen voor minder energieverbruik en de invloed hiervan op de gezondheid van de medewerkers, red. ).

’s Ochtends ben ik intern mee gaan lopen met collega’s Max en Ruud. Deze hebben  mij veel uitgelegd over de dagelijkse werkzaamheden en over Huygen zelf en de campus waar Huygen zit. In de middag zijn we naar het symposium van DYNKA geweest. Ik vond dit erg interessant, en het sloot goed aan op de ambities die ik heb. Na dit symposium heb ik nog even informeel kunnen kletsen met organisator en onderzoeker Loes en collega Peter. Ik heb wat kunnen vragen over de mogelijkheden en wat er zoal bij Huygen speelt. Na een aantal dagen bezinking heb ik uiteindelijk de detachering laten weten  dat ik graag bij Huygen wilde komen werken.

Wat zijn je doelen in je werk?
Het belangrijkste is dat ik me goed op mijn plaats voel. De oorspronkelijke reden voor mijn switch is dat ik niet geheel op mijn plek zat, en vond dat ik stil stond. Dat was niet wat ik de rest van mijn leven wilde doen, ook wilde ik meer doen   met de opleiding en minors die ik heb gedaan.

Op dit moment focus ik me vooral op het inwerken, waarin ik al een hele boel nieuwe dingen leer. Dit vind ik prettig, omdat ik van het gevoel af ben dat ik stilsta. Wel krijg ik genoeg ruimte om dit op mijn gemak te doen, gelukkig wordt er niks gehaast. Wel heb ik volgende week een gesprek over een coachingstraject, dus een opleiding komt wel om de hoek kijken. Ik ben erg gemotiveerd om mezelf te blijven ontwikkelen, anders had ik de switch niet gemaakt.

Wat vind je het leukst aan je werk?
Het werk is erg gevarieerd en ik ervaar veel vrijheid. Ik leer veel en dat vind ik prettig. Ik vind het fijn om te weten dat ik nog allerlei richtingen op kan, binnen Huygen maar ook binnen moederbedrijf Oosterhoff zijn veel ontwikkelingsmogelijkheden. Wel merk ik dat de collega’s een erg volle agenda hebben. Dat geeft soms moeite om iets te vragen, al heb ik de ervaring dat niemand het een probleem vind om even gestoord te worden. Veel ervaren collega’s vinden het ook gewoon fijn om hun kennis over te dragen op minder ervaren collega’s.

Hoe ervaar je de werktijden en je werk- privébalans?
Tot nu toe heb ik veel vrijheid ervaren om mijn werktijden en -locatie te kiezen. Ik ben nu veel op kantoor te vinden, omdat ik nog in mijn inwerkperiode zit. Ik vind het zelf makkelijker om dit in persoon te doen, maar ik weet dat het ook geen probleem zou zijn als ik vaker thuis zou willen werken.

Wij wensen Niels erg veel succes met zijn verdere ontwikkeling binnen Huygen!

Collega(s)

Niels Brand
Trainee / technicus W

Datum

27 juni 2022

Categorie

Interview