Interview met Jacques Plat

Elektrotechnici werken vaak achter de schermen, maar hun werk is essentieel voor de werking en vooruitgang van onze technologische wereld

Bij Huygen zijn we trots op onze medewerkers die bijdragen aan innovatieve en duurzame oplossingen binnen de elektrotechnische branche. Eén van onze ervaren teamleden is Jacques Plat. Jacques heeft een mooie carrière opgebouwd dankzij zijn veelzijdige expertise. Zijn werk omvat een breed scala aan projecten, van utiliteitsgebouwen en industriële installaties tot prestigieuze projecten zoals de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en het luxe hotels. Lees verder en maak kennis met Jacques.

“Mijn naam is Jacques Plat, technieker en expert op het gebied van elektrotechnische installaties en innovatie binnen de energietransitie. Mijn carrière begon op MBO-niveau als tekenaar, daarna ben ik doorgegroeid naar bestekschrijver en uiteindelijk projectleider. Ik heb gewerkt aan uiteenlopende kanten van de elektrotechnische branche, van opdrachtgever en installateur tot adviseur. Ik heb hierdoor mijn technische kennis voortdurend uitgebreid en geactualiseerd, waardoor ik zorgde dat ik altijd op de hoogte was van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën. In het vak elektrotechniek leer je bijna iedere week wel weer iets nieuws omdat de techniek steeds verder ontwikkelt. Hierdoor is het vak nooit vervelend en saai.

Trots op mooie projecten

Gedurende mijn loopbaan heb ik een breed scala aan projecten mogen uitvoeren. Van ministeries en ziekenhuizen tot industriële projecten zoals de vuilverbranding in Dordrecht. Vooral utiliteitsprojecten zoals kantoren en magazijnen spreken mij aan vanwege hun veelzijdigheid en uitdaging. Een van mijn projecten waar ik het meest trots op ben is het laboratorium voor Friesland Campina in Wageningen, waar ik betrokken was van de tekentafel tot aan de oplevering. Hoewel dit geen Huygen project is, kijk ik er met heel veel trots op terug. Wat het  project zo bijzonder maakt is dat het laboratoriumproject complex was vanwege de verschillende functies die het gebouw moest vervullen. Het bevatte niet alleen laboratoria, maar ook kantoren, een kaasfabriek en tentoonstellingsruimtes, wat een veelzijdige en uitdagende ontwerpopdracht betekende. Juist omdat ik betrokken was vanaf het begin kon ik in elke fase ervoor zorgen dat de technische oplossingen aansloten bij de specifieke eisen en wensen van de opdrachtgever. 

Enkele noemenswaardige projecten waar ik aan heb gewerkt zijn de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, de ombouw van het monumentale telegraafkantoor De Post in Rotterdam naar een hotel. Ook heb ik bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuwe terminal op Schiphol en de inrichting van een pand voor een Chinese autoleverancier in Amsterdam.

Huygen

Mijn huidige rol bij Huygen richt zich op het ontwikkelen van elektrotechnische installaties in gebouwen. De uitdaging ligt vaak niet in de techniek zelf, maar in het vertalen van de wensen van de klant naar technische oplossingen. Dit vereist een nauwe samenwerking met projectleiders en teamleden, die soms een andere achtergrond hebben dan ikzelf. Wat mij drijft is de trots die ik voel wanneer een project succesvol is afgerond en de klant tevreden is. Ondanks uitdagingen zoals dyslexie, heb ik me bekwaamd in het lezen van juridische documenten en zorg ik ervoor dat ik goed contact onderhoud met klanten en teamleden.

Ik raad iedereen aan om bij Huygen te komen werken. Er heerst een fijne werksfeer waar we ons allemaal gewaardeerd voelen. De waardering zit dan bijvoorbeeld ook in dat je een eigen mening mag hebben. Kennis wordt gewaardeerd en dat alleen geeft al een goed gevoel. Het wordt ook door Huygen gestimuleerd om kennis te delen met junioren en daarnaast krijg je de kans om de uitdaging aan te gaan. Echt geen één dag is daardoor het zelfde. Het werk dat we bij Huygen doen, is soms onzichtbaar maar wel heel erg belangrijk. Elektrotechniek speelt namelijk een cruciale rol in het moderne leven en is verantwoordelijk voor veel van de technologieën en systemen die we dagelijks gebruiken. Het feit dat veel van deze technologieën onzichtbaar zijn, toont aan hoe naadloos ze in ons leven zijn geïntegreerd. Elektrotechnici werken vaak achter de schermen, maar hun werk is essentieel voor de werking en vooruitgang van onze technologische wereld.”

Collega(s)

Jacques Plat
Specialist

Datum

18 juni 2024

Categorie

Interview