Buiten tropisch, binnen koel

In 2019 hebben we in het stadskantoor van de Gemeente Etten-Leur nieuwe klimaatinstallaties opgeleverd. Kort nadat er recent tropische buitentemperaturen optraden heeft de opdrachtgever zijn tevredenheid nogmaals benadrukt. Graag vertellen we iets meer over deze installatie en de uitdagingen die bij het ontwerp ervan speelden.

Deze uitdagingen lagen met name op het vlak van bestaande vloerverwarming en -koeling (met beperkt vermogen) en de bestaande luchtbehandelingsinstallatie (met beperkte luchtdebiet, en het daarmee beperkt verwarmd en koelend vermogen). De bestaande installaties waren dus niet eenvoudig uit te breiden in vermogen. Toch wilde de opdrachtgever dat klimaatklasse B zou worden bereikt in de nieuwe situatie.

Er is gekozen om de bestaande vloerverwarming/-koeling als basisinstallatie in te zetten en de bestaande luchtbehandeling voor voorbehandelde verse lucht te laten zorgen. In de kantoren en vergaderruimten zijn hoog-inducerende koelunits met individuele temperatuur- en luchtdebietregeling geplaatst. De aanvullende inductie-units geven voldoende koelvermogen om het lokale klimaat ruim binnen de gestelde grenzen te houden. Door de geïntegreerde VAV-regeling in de inductie-units wordt het beschikbare luchtdebiet optimaal gebruikt in de kantoren op basis van bezetting (CO2-meting). 

Twee energiezuinige Lucht-Water-Warmte-Pompen (LWWP) zorgen voor de koude-opwekking. Hoewel de LWWP geselecteerd zijn bij een buitentemperatuur van 34⁰C, leverde ze bij de tropische buitentemperatuur van 40⁰C ook nog voldoende vermogen.

In de kantoren, zelfs op de hoogste verdieping, leverden de klimaatinstallatie in elke ruimte voldoende koelvermogen waarmee ruimtetemperaturen tussen 21,8⁰C en 23,9⁰C werden bereikt. De ventilatie, via de inductie-units, zorgde voor een CO2-gehalte ruim onder de gestelde comfort eis van 800 PPM.

Collega(s)

Wil Wouters
Senior ontwerper

Datum

03 augustus 2022

Categorie

Project