Christus Koningkerk

Branche

Bedrijf & kantoor

Locatie

Oplevering

Oppervlakte

Opdrachtgever

Fotografie

Collega(‘s)

Bas Koning
Technicus/trainee
Hans Janssen
Adviseur
John Houben
Projectleider

In de wijk Vrieheide in Heerlen staat een bijzonder Rijksmonument: De Christus Koningkerk. Bijzonder vanwege zijn opvallende modernistische architectuur, zijn functie als herkenningspunt binnen het centrum van de wijk, maar ook bijzonder vanwege zijn recente herbestemming tot archief. Nodig, want de leegstaande kerk was een doorn in het oog van de buurt.

De Christus Koningkerk, naar ontwerp van architect J.J. Fanchamps, is voltooid in 1965, op het hoogtepunt van de wederopbouw en de economische bloei van de mijnindustrie in Limburg. Binnen tien jaar verkeerde de kerk echter al in slechte staat, en door de jaren heen bestonden er diverse malen sloopplannen. De kerk bleef, werd gerenoveerd, en deed dienst tot 2004. De kerk werd onttrokken aan de eredienst en in 2016 werd besloten om het regionaal archief erin onder te brengen.

Om de vochtige, vervallen kerk klaar te maken voor zijn nieuwe functie als regionaal archief is het gehele interieur en een gedeelte van de begane grondvloer gesloopt, waarbij wel de iconische buitenwanden en de klokkentoren bleven staan. Vervolgens is een nieuw gebouw geplaatst binnen de oude gevels, het zogenaamde doos-in-doos-principe. Aan de entreezijde is een deel vrij gehouden, waardoor een ontvangsthal ontstaat waar bezoekers de volledige hoogte van het gebouw kunnen ervaren. Deze ontvangsthal wordt beschouwd als ‘buiten/binnen’, een zogenaamd tussenklimaat. Weliswaar zul je er niet veel last hebben van regen en wind, wel kan de temperatuur flink schommelen, tussen de 5 en 30 graden Celsius.

Dit in tegenstelling tot de nieuwbouw, waar het archief daadwerkelijk gevestigd is, naast enkele kantoren en ontmoetingsruimten. Binnen het archief zijn de technische eisen streng.

Branche

Bedrijf & kantoor

Locatie

Heerlen

Oplevering

2022

Oppervlakte

Opdrachtgever

Gemeente Heerlen

Fotografie

Eigen foto

Collega’s

Bas Koning
Technicus/trainee
Hans Janssen
Adviseur
John Houben
Projectleider

Meer projecten