Het Speelhuis

Branche

Onderwijs & cultuur

Locatie

Helmond

Oplevering

2018

Oppervlakte

2150m2

Opdrachtgever

Gemeente Helmond

Fotografie

B. van Hoek

Collega(‘s)

Algemeen
Algemeen

Als je door het theater loopt, is het ontwerp en de invulling ervan overweldigend. Het licht, de temperatuur en het geluid: alles klopt. Het Speelhuis is, mede dankzij de juiste inzet van en keuze in installaties, niet alleen functioneel kloppend, maar ook duurzaam. Benieuwd naar het effect van de installaties op uw theater beleving? Wij leggen uit.

Licht

Licht heeft veel invloed op de manier waarop je een ruimte beleeft. De manier waarop licht wordt ingezet, heeft een grote invloed op de sfeer van het gebouw. Voor het Speelhuis maakten wij een modern lichtplan voor alle ruimtes met volledig op LED gebaseerde armaturen die invulling geven aan een prettige en intieme sfeer in het theater. Op een creatieve manier hebben we gekeken hoe je voldoende licht genereert, maar wel trouw blijft aan de sfeer van het gebouw. Dit alles gebeurde in nauw overleg met de architect. Het resultaat is een prachtige verlichting in het Speelhuis. Van de spotjes in het plafond tot de spotjes in de vloer en de LED strips in de ramen. Het draagt allemaal bij aan prettige sfeer in het theater.

Geluid

Akoestiek is erg belangrijk voor een theater. Je wilt geluiden van buiten mijden, maar zelf ook geen geluidoverlast veroorzaken. Tegelijkertijd moet het geluid binnen wel optimaal zijn. Hiervoor werkten we voor dit project nauw samen met de akoestisch adviseur. Onderdeel van de voormalige kerk waren de glas in lood ramen. Deze moesten akoestisch dicht zijn. Je wilt echter voorkomen dat je niet meer naar binnen kunt kijken. Daarom hebben we gekozen om, voor de glas in lood ramen, voorzetramen te plaatsen. Om een extra dimensie aan het licht te geven, zijn er LED strips geplaatst tussen de glas in lood ramen en de voorzet ramen. Dit geeft het gebouw weer de authentieke uitstraling: er komt weer licht uit de kerk. Als dit licht brandt, speelt er een voorstelling in het theater. Zo kun je van veraf al zien dat er iets gaande is in het Speelhuis.

De installaties zijn ook uitgerust om elk type voorstelling tot zijn recht te laten komen. Door de juiste akoestische maatregelen op gebied van overspraak en installatiegeluid is het nu mogelijk om in een ruimte een klassiek stuk ten gehore te brengen en in de naastgelegen ruimte een monoloog voor te dragen. Als bezoeker ervaar je alleen de voorstelling waar je voor gekozen hebt.

Binnenklimaat

Een goede sfeer en prettige theaterbeleving is mede afhankelijk van een comfortabel binnenklimaat. In een theater wil je voldoende verse lucht hebben met een aangename temperatuur. Wij zorgden voor een goed binnenklimaat, passend bij de nieuwe bestemming en binnen de eisen van monumentenzorg. Daarnaast zorgden we ook voor een energiezuinige energieopwekking. Kortom: verse lucht en een prettig klimaat op een energiezuinige manier! Hoe?

Het plafond van het Speelhuis is erg smal. Door de ranke constructie van het plafond van de nieuwbouw was het niet wenselijk om daar luchtroosters in te plaatsen. Hiervoor hebben we een innovatieve oplossing bedacht. Een volledig geïntegreerde luchtinstallatie waarbij de luchtroosters in de meubels en wanden verwerkt zijn. Door een kritische selectie creëren we een optimale luchtcirculatie. We gebruiken het principe van verdringingsventilatie. Schone lucht wordt met een lage snelheid laag over de vloer toegevoerd en hoog op centrale plekken afgezogen. In de tuin van het theater staan 2 torentjes. Deze zuigen de lucht aan via grondbuizen. Van hieruit gaat deze lucht naar de luchtbehandelingskast waar deze verder wordt geconditioneerd en vervolgens in het gebouw wordt ingeblazen. Uit de afgezogen lucht wordt de warmte en het vocht teruggewonnen voordat deze via het dak wordt afgeblazen.

Voor de kerk is gebruikt gemaakt van het BaOpt systeem. Door de hoogte van de kerk is optimale klimaatbeheersing een uitdaging. BaOpt regelt nu het klimaat zonder zichtbare luchtkanalen, schachten of buizen. Van onder het toneel wordt de lucht de ruimte in geblazen, dit verdeelt zich vervolgens over de gehele ruimte. Hierdoor kun je in het theater overal op de tribune comfortabel zitten.

Branche

Onderwijs & cultuur

Locatie

Helmond

Oplevering

2018

Oppervlakte

2150m2

Opdrachtgever

Gemeente Helmond

Fotografie

B. van Hoek

Collega’s

Algemeen
Algemeen

Meer projecten